12. prosince 2013

13.12. Svatá Lucie

Zítra je třináctého pátek - blázni mají svátek ... taky pátek třináctého nešťastný den.

Taky je svátek Lucie:

Jméno Lucie i jeho varianty Lucia nebo Luciana mají původ v latinském slově „lux“ s významem „světlo“. Jméno Lucie se tak překládá jako „světlá“ nebo „zářící“.

Svatá Lucie je patronkou slepých a pomocnicí při očních nemocech. V katolické církvi je oslavovaná 13. prosince. Pocházela z dobře situované rodiny, ale rozdala svůj majetek i plánované věno chudým. Byla udána jako křesťanka, za což musela podstoupit mučednickou smrt. Úcty se jí prokazatelně dostává od 5. století. Její poselství shrnuje výrok „Ti kdo žijí cudný život, jsou chrámem Ducha svatého.“

Sv. Lucie je podle tradice připomínána od 5. století jako panna a mučednice. V době velkého pronásledování křesťanů se nebála odmítnout ruku pohanského aristokrata. Místo něho chtěla zachovat mravní čistotu po svém rozhodnutí pro Ducha svatého. Byla proto pohnána před místní úřady v Syrakusách na Sicílii.
Od správce města se dozvěděla, že její nápadník na ní nejvíce miluje oči. Proto si je vyloupla a podala je správci se žádostí, aby je tedy šlechtici předal. Do druhého dne se jí však zázrakem opět vrátil zrak – Panna Maria ji obdařila ještě krásnějšíma očima.
Když pobouřený správce zjistil, že je prostoupena Duchem svatým, rozhodl se ji nechat zneuctít. Rozkázal, aby byla poslána do nevěstince. Bláhově si totiž myslel, že ji tak Duch svatý opustí. Přišli vojáci, aby Lucii odvedli. Nedokázali s ní však pohnout. Stejně tak neúspěšný byl i pár volů. Zlomit její vůli nedokázala ani žhavá pryskyřice, kterou jí lili na kůži. Než jí nakonec prokláli krk mečem předpověděla pád císaře Diokleciána a povolení křesťanské víry. Dioklecián do roka padl a o devět let později císař Konstantin I. Veliký povolil křesťanství.

Pořekadlo: Lucie noci upije, ale dne nepřidá.

Zítra se uvidím s kamarádkou Luckou a dostane ode mně podložku pod vánoční stromeček





já jsem taky dostala k zítřejšímu svátku už svůj první dáreček. Dorka mi uháčkovala tuhletu nádheru. Moc děkuji.

 
 
 
 přeji vám hezký předvánoční čas. L.

3 komentáře:

  1. juu hříbky jsou moc hezké,mohla přidat i sobíka,aby malému nebylo doma smutno ;-)venda

    OdpovědětVymazat
  2. Vidíš, jak hezké jméno máš :-)))
    Přeji Ti všechno nejlepší k svátku :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ty hříbečky jsou suprovní a o podložce ani nemluvím :)))

    OdpovědětVymazat