Švestky u nás na zahradě už jsou zralé a začaly padat, takže jsem si o víkendu udělala brigádu a otrhala celý strom.
Našla jsem si zajímavé recepty na švestkovou nutelu a včera jsme je vařili
Recept č. 1
2,5 kg švestek, 1kg cukru krupice, 2 ks vanilkového cukru, 3 ks čokoládového pudinku, 200 g kakaa
Vypeckované švestky pokrájíme a za stálého míchání povaříme doměkka. Pak rozmixujeme dohladka. Do hladké švestkové kaše vmícháme směs cukrů, pudinků a kakaa a necháme za stálého míchání probublat ještě asi 2 minuty.
Švestkovou nutelu plníme do umytých, suchých skleniček. Dobře uzavřeme a sterilujeme při 80°C cca 15 minut.
Recept č. 2
1,5 kg švestek, 250 g krupicového cukru, 250 g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 100-150 g 60% čokolády (dala jsem 46%), rum dle chuti
Švestky vypeckujeme, rychle přivedeme k varu a vaříme zhruba 15 min doměkka. Po vychladnutí rozmixujeme, vmícháme cukr, čokoládu a rum. Necháme 24 hodin rozležet při pokojové teplotě. Poté znovu pomixujeme, naplníme do skleniček a sterilujeme při 80°C cca 15 minut.
Tento recept jsem dnes použila na palačinky .... moooc dobré
Už jsme vypozorovali rozdíly: první nutela je víc hnědá a víc je poznat kakaová chuť, druhá je červenější, jsou dobře poznat švestky a v pozadí čokoláda. Jsou moc dobré obě dvě.
dobrou chuť. L.