30. srpna 2013

Rhodos

Na letošní dovolenou jsme se moc těšili, protože nám měla vynahradit loňský rok, kdy probíhala rekonstrukce bytu a nikde jsme tedy nebyli.
Rhodos byl opravdu nádherný a my jsme si jej užívali plnými doušky.
Fotek jsme udělali opravdu velkou spoustu a už doma pracuji na fotoalbu. Takže tady přidám jen maličkou ochutnávku

 

 










 


 
 







20. srpna 2013

švestková nutela

Švestky u nás na zahradě už jsou zralé a začaly padat, takže jsem si o víkendu udělala brigádu a otrhala celý strom.

Našla jsem si zajímavé recepty na švestkovou nutelu a včera jsme je vařili

Recept č. 1


2,5 kg švestek, 1kg cukru krupice, 2 ks vanilkového cukru, 3 ks čokoládového pudinku, 200 g kakaa

Vypeckované švestky pokrájíme a za stálého míchání povaříme doměkka. Pak rozmixujeme dohladka. Do hladké švestkové kaše vmícháme směs cukrů, pudinků a kakaa a necháme za stálého míchání probublat ještě asi 2 minuty.
Švestkovou nutelu plníme do umytých, suchých skleniček. Dobře uzavřeme a sterilujeme při 80°C cca 15 minut.


Recept č. 2
 
 
1,5 kg švestek, 250 g krupicového cukru, 250 g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 100-150 g 60% čokolády (dala jsem 46%), rum dle chuti
 
Švestky vypeckujeme, rychle přivedeme k varu a vaříme zhruba 15 min doměkka. Po vychladnutí rozmixujeme, vmícháme cukr, čokoládu a rum. Necháme 24 hodin rozležet při pokojové teplotě. Poté znovu pomixujeme, naplníme do skleniček a sterilujeme při 80°C cca 15 minut.
 
 
Tento recept jsem dnes použila na palačinky .... moooc dobré
 
 
Už jsme vypozorovali rozdíly: první nutela je víc hnědá a víc je poznat kakaová chuť, druhá je červenější, jsou dobře poznat švestky a v pozadí čokoláda. Jsou moc dobré obě dvě.
 
 
dobrou chuť. L.



18. srpna 2013

metr

O víkendu jsem pilně vyšívala, zcela objektivně jsem zvážila svou rychlost a zjistila jsem, že na Lukáškovy narozeniny metr vážně dovyšívat nestihnu.... ALE naštěstí má v říjnu svátek a to zcela nepochybně bude metr hotový. Přidávám obrázek prvního auta



Taky mám úlovek do své sbírky vyšívacích sadiček. Mamka dovyšívala tento sampler a zbylo z něj bavlnek ještě na další, tak mi jej podarovala. Musím si dokoupit látku, původně je to na aidě 14, ale je to hodně veliké. Takže zvažuju aidu 16, to bude menší a stále se to bude dobře vyšívat....... jen tedy nevím kdy. Vždycky když už se rozhodnu, že musím dělat něco pro sebe, tak si vymyslím něco pro jiné viz metr nebo vánoční podložka ..... :-)


 
přeji krásný zbytek neděle. L.

16. srpna 2013

prázdninové vyšívání

Mám dokončený třetí obrázek z Anchor zvířat. Sice mi chybí ještě dva, ale nebudu čekat další 2,3,4 .... roky. :-) Zarámuju už tyto tři a nechám si vyrobit dva rámečky navíc.





Začala jsem vyšívat metr pro synovce Lukáška, který bude mít koncem srpna 1. narozeniny. Mám na to čtrnáct dní a zatím mám tolik

a takhle by to mělo vypadat ... je jasné, že se mám co otáčet abych to stihla




a ještě přidám dva dnešní fotoúlovky:

mrtvoliště u nás doma



a hmyzí kolibřík "dlouhozobka svízelová" u nás na balkoně


přeji hezký den. L.