26. srpna 2012

Cuketové muffiny

Před pár dny jsem zkoušela další cuketový recept. Tentokráte je to sladké jídelko.

Cuketové muffiny

200g jemně nastouhané cukety
150g cukru krupice
1 vejce
125 ml olejte
špetka soli
1/2 lžičky sody
1/4 lžičky prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice
kůra z jednoho citronu

dále je možno přidat ořechy nebo sušené ovoce.

Promícháme ingredience a pečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 20-25 minut. Toto množství vychází asi na 12 formiček muffinů.


22. srpna 2012

Cuketové vaření

Na zahradě nám dorůstá jedna cuketa za druhou. Máme tuto zeleninu moc rádi, takže zkoušíme různé recepty.

Dnes je to zapečená ryba na cuketách

200-300 g rybí filety
500 g cukety
100 g papriky
200 g rajčat
1 cibule (nemusí být)
1 malá lžička rostlinného oleje  nebo trochu másla na vymazání
Bylinkové koření na ryby nebo jednotlivé bylinky:  rozmarýn, majoránka,  oregano, kmín, česnek
sůl     
    
Cuketu omyjeme a nakrájíme na tenčí plátky, papriku na proužky, rajčata oloupeme a nakrájíme na plátky.
V zapékací misce zlehka vytřené olejem nebo máslem smícháme plátky cuket s paprikou, rajčaty, nakrájenou cibuli a koření.
Na zeleninu rozložíme filety, posypeme kořením na ryby, přikryjeme víkem a dáme zapéct cca na 30 minut (až cuketa změkne) do předehřáté trouby.

Podáváme s vařenými brambory nebo pečivem. Alternativou je přidání brambor přímo do zapékací misky.


Už mám také vyzkoušeno rizoto s cuketou

Jde o velmi jednoduchý recept, ale velmi chutný. Na oleji (másle) osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso. Cuketu nakrájíme na kostičky a smícháme s kořením (jakákoliv směs koření) a přidáme k osmaženému masu. Zalejeme trochou vody a dusíme. Později přidáme rýži (já si ji nějakou chvíli vařím zvlášť), dobře promícháme a dále dusíme do změknutí cukety.

Původně jsem tento recept viděla u Itala v kuchyni, ale bez masa. My moc nejsme na zeleninová jídla bez masa, takže proto to kuřecí maso.

Výborné je také ratatouille, na které jsem našla báječný recept u Gurmánky. Toto jídlo je možné jíst jako pouze zeleninové nebo jako v našem případě jako přílohu k masu. Já jsem si upekla kuřecí stehna a jako přílohu dala tuto skvělou zeleninu. Také je možné přidat rýži.

Sezóna cuket nekončí, takže budu dál testovat výborná cuketová jídla.

21. srpna 2012

Vyrábím fotoalbum


Přes prázdniny nemám moc času na šití či jiné tvoření, ale chvilka u počítače se vždycky najde. Už asi před dvěma lety jsem se rozhodla, že fotky nechci mít pouze uložené ve složkách v počítači, ale chci si je prohlížet a moci "ošahat" v albu.
Řekla jsem si, že si udělám album pěkné, barevné s popisem každého výletu či dovolené nebo i všedních dnů.
K tomuto se mi velmi hodí můj koníček s názvem digiscrapbook. Album se rodí velmi pomalu, protože když máme doma digitální foťák, tak nám nedělá problém vyfotit 800 i více fotek za dovolenou ..... a vybírejte pak ty, které chcete vytisknout a ponechat si k listování albem :-)

V tuto chvíli mám hotový rok 2011 a pracuju postupně na letech 2008-2010. Proč jen tak málo let? Fotky z dřívějška již mám v nějakých albech založené. A hlavně, od března 2008 jsem začala novou etapu svého života po boku skvělého muže :-)

Nelze sem vložit vše, takže jen malá ukázka:



         

         

         

         

         



Práce na albu mně moc těší, ale teď mně čeká část, které se trochu bojím. Tyto stránky mám vytištěné jednostranné a nechci druhou stranu nechat volnou, takže je polepím dalšíma fotkama. Trochu zkombinuju digiscrapbook s obyčejným scrapbookem. Bohužel když se mi dostane do rukou lepidlo a barvičky, tak jsem trochu patlal, tak doufám, že to dopadne dobře :-)